SPECIALIST IN BEWEGING

Oncologie

Oncologische fysiotherapie richt zich op de behandeling van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Kanker komt steeds meer voor en ook steeds meer mensen overleven kanker. Als gevolg van de ziekte en de medische behandelingen (operaties, bestraling en chemo) ontstaan er vaak lichamelijke problemen zoals:  

  • Forse vermoeidheid en conditieverlies. 
  • Pijn. 
  • Spanningsklachten. 
  • Littekenweefsel. 
  • Stijfheid van gewrichten en spieren. 
  • Spierzwakte. 

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat bewegen een positieve invloed heeft op de preventie van kanker, behoud van fitheid tijdens de medische behandelingen, het vertragen van de ziekte en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt. 

Er zijn globaal 4 stadia van kanker. Ieder stadium is anders en bij iedere fase horen andere behandeldoelen: 

Tijdens de behandeling van kanker 

In deze fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De fysiotherapeut kan u helpen bij het beperken van pijn en verlies van functies, conditie en spanningsklachten. Voldoende beweging is ook tijdens de medische behandeling erg belangrijk. 

Na afloop van de behandeling van kanker 

In deze periode staat het herstel van alle functies, verbeteren van de kwaliteit van leven centraal. De behandeling is vaak gericht op kracht, beweeglijkheid, conditie, coördinatie en het begeleiden van terugkeer naar werk, sport en het herwinnen van de controle op het leven. 

Palliatieve fase 

Deze fase start wanneer genezing niet meer mogelijk is. Deze fase kan weken tot jaren duren. Het behandeldoel is gericht op een zo lang mogelijk leven met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. 

Terminale fase 

In deze fase nadert het levenseinde. De duur van deze fase kan enkele weken tot meerdere maanden duren. De fysiotherapeut kan helpen bij pijnvermindering, verminderen van stress en angst, verbeteren van de ademhaling, transfers aanleren en verpleegbaar houden. Het doel is behoud van een zo hoog mogelijk kwaliteit van leven. De zorg voor de mantelzorgers is in deze periode ook erg belangrijk. 

 

Jacqueline van der Poel is bij FysioBrummen de oncologisch fysiotherapeut.

Contactgegevens
Bezoekadres
Primulastraat 2b
6971AZ Brummen
gem. Brummen
Nederland
 
Tel. 0575 566 065 (8.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.30)
Openingstijden

Maandag: 8.00-21.00

Dinsdag: 8.00-21.00

Woensdag: 8.00-20.00

Donderdag: 8.00-20.00

Vrijdag: 8.00-17.00

Persoonlijk contact