SPECIALIST IN BEWEGING

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die sinds 2010 wordt toegepast bij FysioBrummen. Hierbij worden door middel van een accupunctuurnaald verkrampte spieren aangeprikt. Verkrampte spieren geven vaak pijn, doordat de verkramping zorgt voor minder doorbloeding. Hierdoor gaan spieren verzuren. Dit geeft pijn en vaak verkorting van de spier door de hogere spanning in de spier.

Dry needling is geen accupunctuur

Regelmatig wordt de vraag gesteld of dry needling hetzelfde is als accupunctuur. Dit is niet het geval. Bij accupunctuur worden vaak meerdere naalden tegelijk in het lichaam gezet die ook een tijdje blijven zitten en effect hebben op de ‘energie’ in het lichaam.

Bij dry needling wordt er vaak maar 1 naald gebruikt, die niet blijft zitten, maar waar soms wel verschillende spieren mee worden behandeld.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een lokale verkramping binnen een spier. Deze verkramping kan pijn geven alleen in de desbetreffende spier, maar kan ook uitstraling geven. Zo weten we dat bepaalde nekspieren uitstraling kunnen geven naar het hoofd en op die manier spierspanningshoofdpijn veroorzaken. Een verkramping in de diepe bilspier geeft vaak uitstraling naar het been met ischias als gevolg.

Hoe ziet een behandeling met dry needling eruit?

Tijdens de eerste behandeling zal de fysiotherapeut uw spieren onderzoeken en op zoek gaan naar verkrampingen binnen de pijnlijke spier. Mocht er sprake zijn van een lokale verkramping wordt de verkramping aangeprikt met de accupunctuurnaald. Hiervoor wordt eerst het naaldje in de huid gezet. Hier voelt u niets van en vervolgens gaat de naald door de huid heen om in de verkrampte spier zijn werk te doen. Als het naaldje in de triggerpoint zit voelt u dit als een zwaar en dof gevoel. Soms voelt u ook een ‘ schokje ‘, dit is de samentrekking van de spier die zorgt voor de ontspanning van de spier.

Na de behandeling kan de spier een beetje beurs aanvoelen als reactie op de behandeling. Dit is te vergelijken met een spierpijngevoel. Dit kan helemaal geen kwaad en zal binnen 24-48 uur verdwijnen. Door het ontspannen van de spier zal de spier ook weer meer spierlengte krijgen. Om dit te behouden zal uw fysiotherapeut u ook (rek)oefeningen geven om de spier goed op lengte te houden.

Peter ten Klooster en Marc van Meeteren zijn de fysiotherapeuten die dry needling toepassen binnen de praktijk.

Contactgegevens
Bezoekadres
Primulastraat 2b
6971AZ Brummen
gem. Brummen
Nederland
 
Tel. 0575 566 065 (8.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.30)
Openingstijden

Maandag: 8.00-21.00

Dinsdag: 8.00-21.00

Woensdag: 8.00-20.00

Donderdag: 8.00-20.00

Vrijdag: 8.00-17.00

Persoonlijk contact